Øyesykdommer
Grå stær (katarakt)
Grå stær er betegnelsen på uklarheter i øyets linse. Grå stær med resulterende dårligere syn er den vanligste årsaken til øyeoperasjon. Grå stær kan være medfødt, aldersrelatert, det kan komme av skader(traume) og kan også være et ledd og ses sammen med noen allmennsykdommer.
Vi har topp moderne utstyr slik at grå stær oppdages raskt. Vi henviser til øyelege når det er nødvendig å gjøre noe med grå stær.
NB: grå stær er ikke farlig og man kan ha litt grå stær i flere år før det er nødvendig og gjøre noe.
Grønn stær (glaukom)
Grønn stær er det samme som glaukom. Ofte forbindes glaukom med forhøyet trykk, men man kan faktisk ha glaukom med lavt trykk også. Dette må ses i sammenheng med flere faktorer, bl.a. synsfelt.
Grønn stær er en tilstand som ofte skyldes høyt trykk i øyet. Uoppdaget kan dette medføre redusert synsfelt og ubehandlet kan man ende opp med tunnelsyn. Det finnes flere typer glaukom, alt etter hva som er årsaken.
AMD (aldersrelatert macula degenerasjon)
Aldersrelatert macula degenerasjon er ofte kalt forkalkninger.
Macula er ofte kalt den gule flekken i øyet, og det er her hvor skarpsynet er. Ved AMD dør sansecellene i den gule flekken, dette ofte av redusert næring til dette området, eller at øyet ikke får fjernet avfallsstoffer fra dette området.
Makuladegenerasjon er en tilstand som medfører varig skade i skarpsynområdet i makula. Tidligere symptomer er redusert skarpsyn, rette linjer bøyer seg. Dette kan testes med en amslers test.
Vi ser også AMD svært tidlig da vi har en oct-scan hvor vi kan se macula omtrent som man kan gjøre ved et røntgenbilde. OCT-scan er tatt med lysbølger slik at dette er helt ufarlig.